ATEX stofzuiger FOX 5.5 EX Zone 22

Stofzuigsysteem -50°C Koffie industrie

Aanvraag voor stofzuiger in diepvriesomgeving

Bij een van de grootste koffieproducenten van Nederland kwam er een bijzondere aanvraag binnen voor een zeer specifieke stofzuiger. Deze aanvraag betrof de vervanging van hun huidige stofzuiger, die moest worden ingezet in een diepvriesruimte met een buitengewoon lage temperatuur van -50°C. Voor ons, Duso Nederland, was dit een uitdagend project, aangezien de stofzuiger moest worden aangesloten op een centraal stofzuigsysteem dat een groot deel van de fabriek bestrijkt, waar diepvrieskoffie wordt geproduceerd.

Uitdagingen & Oplossingen

Verscheidene belangrijke voorwaarden werden gesteld voor de nieuwe stofzuiger. Allereerst moest deze volledig antistatisch zijn en volledig vervaardigd uit roestvrij staal (rvs), inclusief de besturingskast. Het was essentieel dat de stofzuiger zonder enige problemen kon blijven werken in een omgeving waar constant een ongenadig klimaat van -50°C heerste.

Met deze uitdagende specificaties gingen we aan de slag en onderhielden we nauw contact met de fabrikant Depureco. Het was van groot belang dat de stofzuiger niet zou bevriezen, wat een reëel risico was gezien de extreme temperaturen. Bevriezing kon leiden tot beschadiging van pakkingen en filters, wat de levensduur van de stofzuiger ernstig zou verkorten. Naast de kwetsbaardere onderdelen, zoals pakkingen en filters, waren ook de besturingskast, kabels en motor essentieel voor het succes van dit project.

Bescherming bij temperaturen van -50C°

Om de turbine motor optimaal te beschermen, hebben we verschillende kleine verwarmingselementen (230V) rondom de motor geplaatst. Deze heaters worden aangestuurd door een geavanceerde besturingskast, die uitgerust is met sensoren om de gewenste temperatuur te reguleren. Op deze manier konden we voorkomen dat de motor zou bevriezen en schade zou oplopen. Bovendien werden noodzakelijke componenten voor dit extreme klimaat voorzien van speciaal vet, zodat ze hun optimale prestaties konden leveren.

Geen concessies aan functionaliteit en duurzaamheid

Na zorgvuldige planning en samenwerking met Depureco slaagden we erin om een op maat gemaakte stofzuiger te ontwikkelen die voldeed aan alle gestelde eisen. Deze speciale stofzuiger, de Depureco FOX 5.5 maakt het mogelijk om effectief en continu te werken in een diepvriesomgeving van -50°C, zonder dat er concessies hoeven te worden gedaan aan de functionaliteit en duurzaamheid.

Op maat gemaakte stofzuiger voor diepvriesruimte

Dit project illustreert de innovatiekracht van Duso Nederland B.V. en toont aan hoe samenwerking met gespecialiseerde partners zoals Depureco leidt tot baanbrekende oplossingen voor zelfs de meest uitdagende omstandigheden. We zijn trots om bij te dragen aan de productie van de heerlijkste diepvrieskoffie, en we blijven ons inzetten voor het vinden van oplossingen die voldoen aan de unieke behoeften van onze klanten, hoe veeleisend die ook mogen zijn.

Ook advies op maat?

  • Binnen 24 uur analayseren wij de aanvraag
  • Gratis en vrijblijvende demonstratie op locatie
  • Totaalleverancier voor elk stofprobleem
Contact opnemen