Project: Doens Food Ingredients B.V.

Van de Fa. Doens Food Ingredients B.V. uit Ijzendijke (Zeeland), kregen wij een aanvraag voor een aanpassing van hun centraal stofzuigsysteem. Het bleek dat de stofzuiger welke het systeem bestuurt, niet meer voldoende werkte en eigenlijk aan vervanging toe was. De huidige stofzuiger heeft een vermogen van 7.5 kW en is bovendien ATEX gecertificeerd waardoor deze in een ATEX zone 22 (stof) omgeving ingezet mag worden. Tijdens onze analyse en berekeningen werd het ons snel duidelijk waarom het systeem niet optimaal presteerde. De hoofdleidingen en aftakkingen hebben een behoorlijke diameter (Ø100 en Ø80 mm.) met een totale lengte van +/- 50 meter. De werkslangen hebben een lengte van 30 meter met een diameter van Ø50 mm. Daarnaast is aan de stofzuiger een grote voorafscheider gekoppeld.

Optimaal laten functioneren van stofzuigsysteem

Onze berekeningen lieten zien dat de lange werkslangen met een diameter van Ø50 mm. de 'problemen' veroorzaakten. Door deze werkslangen werd de weerstand in het systeem dermate hoog dat de aangekoppelde stofzuiger niet zijn beste prestaties meer kon behalen, wat tevens ervoor zorgde dat de pomp van de stofzuiger continu maximaal moest presteren om zuigkracht te genereren. Hierdoor levert de stofzuiger té weinig aanzuigcapaciteit en wordt dit ervaren als te weinig vermogen van de turbine motor die in de stofzuiger zit. De vraag naar een machine met meer vermogen is dan ook een vaak gemaakte denkfout.

Oplossing van Duso Nederland:

In plaats van het aanbieden van een industrie stofzuiger met meer vermogen, hebben wij het systeem volledig doorberekend. Hieruit kwam naar voren dat een vrij simpele oplossing het systeem fors zou optimaliseren. In plaats van een zuigslang met een diameter van Ø50 mm. hebben wij geadviseerd om te kiezen voor een grotere diameter zuigslang, namelijk Ø70 mm. Met deze oplossing krijgt het stofzuigsysteem veel minder weerstand, wordt de aanzuigcapaciteit hoger en daarmee wordt dus ook de gewenste zuigsnelheid bereikt. In plaats van een zwaardere vacuümunit aan te bieden hebben wij middels bovenstaande onderbouwing, de Depureco FOX aangeboden. Dit is een ATEX stofzuiger voor zone 22 met een vermogen van 7.5 kW. D, hetzelfde als hun huidige toestel. Inmiddels hebben wij deze mooie stofzuiger reeds mogen leveren en zijn ze bij Doens Food Ingredients enorm tevreden met de werking van hun huidige systeem.

Advies met betrekking tot jouw stofzuigsysteem?

Voor een nieuw centraal stofzuigsysteem op maat of het aanpassen van het huidige systeem ben je bij Duso Nederland aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk ons assortiment.

  • Binnen 24 uur analayseren wij de aanvraag
  • Gratis en vrijblijvende demonstratie op locatie
  • Totaalleverancier voor elk stofprobleem
Contact opnemen