Asbest

Het gebruik van asbest in veel landen is nu verboden vanwege de ernstige gezondheidsrisico's, zoals longkanker, mesothelioom en asbestose, die het met zich meebrengt bij inademing. Ondanks zijn verleden als hittebestendig en isolerend materiaal in de industrie, vereist het opruimen ervan gespecialiseerde apparatuur en training vanwege het gevaar. Het veilig reinigen van gebouwen met asbest vereist ook speciale voorzorgsmaatregelen en moet worden overgelaten aan goed opgeleide vakmensen met gespecialiseerde apparatuur, zoals een industriële asbeststofzuiger. Duso Nederland heeft een breed aanbod asbeststofzuigers, uitgerust met hoogwaardige HEPA filters en leverbaar met een vermogen van 1.300 Watt tot 55 kW. Advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat.

Lees meerLees meer

Veilig verwijderen van gevaarlijk asbest

Een stofzuiger voor asbest is van cruciaal belang bij het veilig opruimen en schoonmaken van gebieden die besmet zijn met asbestvezels. Asbestvezels zijn extreem klein en kunnen gemakkelijk in de lucht zweven, waardoor ze een ernstig risico vormen voor de gezondheid van werknemers en iedereen die in contact komt met de vervuilde omgeving. Een speciale asbeststofzuiger is ontworpen om deze gevaarlijke vezels effectief op te vangen en te voorkomen dat ze weer in de lucht terechtkomen. Asbeststofzuigers zijn uitgerust mee een reeks kenmeren om de veiligheid van werknemers te waarborgen:

HEPA filter: High Efficiency Particulate Air (HEPA) filters zijn essentieel voor een asbeststofzuiger. Ze hebben een hoge filtratie van maar liefst 99.995 (H14) en zijn ontworpen om zeer kleine deeltjes op te vangen en vast te houden. Zo kunnen ze niet ontsnappen en de lucht verontreinigen.

Dubbele filtratie: Naast HEPA (2e filter) hebben de stofzuigers ook een hoofdfilter. Dit hoofdfilter (stofklasse M) zorgt voor de hoofdzakelijk filtratie van fijnstoffen. Asbestvezels zijn echter zo klein, dat dit filter niet afdoende is. Daarom is bij het zuigen van asbest een HEPA filter te allen tijde vereist.

Luchtdicht: Asbeststofzuigers zijn zodanig gebouwd dat ze luchtdicht zijn. Dit voorkomt dat opgezogen glasvezels weer kunnen ontsnappen.

Afsluitbare zakken: De verzamelde asbestvezels worden meestal opgevangen in afsluitbare zakken om te voorkomen dat asbest weer verspreid kan worden.

Het gebruik van een specifieke asbeststofzuiger draagt aanzienlijk bij aan de bescherming van werknemers. Het minimaliseert het risico op blootstelling aan gevaarlijke vezels en zorgt ervoor dat de schoonmaakwerkzaamheden op een veilige en verantwoorde manier kunnen worden uitgevoerd.

Advies op maat?

Neem vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken welke asbestzuiger het beste is voor jouw toepassing. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat.