Mobiele stofafzuiging fijnstof DF22 met afzuigarm

Puntafzuiging met de DF22 stofafscheider

Van Natuursteenbedrijf Rijssen kregen wij de aanvraag voor een mobiele bronafzuiging, geschikt voor het afzuigen van steenstof. Natuursteenbedrijf Rijssen is leverancier van grafmonumenten. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en bewerken van grafmonumenten of andere gedenkstenen. Met speciale machines, ervaring en specialiteit zijn zij uniek in hun vakgebied. Tijdens het bewerken van grafmonumenten en gedenkstenen ontstaat steenstof. Behalve dat zeer fijne stof onwenselijk is in hun werkplaats, is steenstof (kwartsstof) ook schadelijk voor de gezondheid. Om deze redenen kregen wij de aanvraag om een oplossing aan te reiken, waarbij de voorkeur sterk uitging naar een mobiele stofafzuiging geschikt voor het afzuigen van fijnstof, en voorzien van een flexibel beweegbare afzuigarm, waarmee goed op het werkstuk gericht kan worden zonder dat dit het zicht belemmert op hun werkzaamheden.

Bronafzuiging met stofklasse M en HEPA filter

De DF 22 mobiele stofafscheider (vervanger van de Du-Puy D20 M) onderscheidt zich ten opzichte van andere stofafscheiders. Daar waar de meeste zijn uitgevoerd met een patroonfilter, is de DF22 uitgevoerd met een doeken filter. Dit polyester naaldvilt filter heeft standaard een oppervlakte van 2.4 m2. Bij Natuursteenbedrijf Rijssen hebben we, in verband met het hoge stofaanbod, gekozen voor een extra groot filter. Dit filter heeft een oppervlakte van 3.8 m2 en wordt standaard geleverd in een stofklasse M kwalificatie. Hierdoor is hij bestand tegen de meeste fijn stoffen en wordt bovendien het HEPA filter optimaal beschermd, wat de duurzaamheid van dit filter verlengd.


Mechanische filterreiniging voldoende

Dankzij dit kwalitatief hoogwaardige filter, met lange levensduur, was automatische filterreiniging in dit geval niet noodzakelijk en volstond de standaard de mechanisch werkende filterreiniging. Deze wordt handmatig bediend. Gefilterde materialen vallen in de opvangcontainer (65 liter) en kunnen veilig worden afgevoerd. Optioneel is automatische filterreiniging mogelijk zoals op de foto hieronder te zien is. Ook is de DF22 leverbaar met polyester filterpatronen welke gereinigd worden door middel van perslucht.


Stofafzuiging met HEPA filter voor steenstof

Steenstof valt onder kwartsstof en is zéér schadelijk voor de gezondheid omdat het kankerverwekkend is. Tijdens het bewerken van gesteente ontstaan deze kwartsstoffen en daarom is het belangrijk om dit zoveel mogelijk direct bij de bron aan te pakken. Om steenstof zo goed mogelijk te filteren, volstaat een stofklasse L of M (hoofdfilter) niet en dient een extra veiligheidsfilter te worden toegepast. Dit is een zogenaamd HEPA Absolute filter welke schadelijke stoffen optimaal kunnen filteren. Bij Duso Nederland maken we gebruik van HEPA H13 (99.95%) of HEPA H14 (99.997%) filter. Lees onze vakinhoudelijke blog met meer uitleg over stofklassen.

Mobiele afzuiging met draaibare afzuigarm

Omdat hier veel steenstof / fijnstof wordt afgezogen wat toch behoorlijk abrasief is, hebben we in overleg met de klant gekozen voor een afzuigarm met buiten liggende scharnieren, zodat deze zo min mogelijk worden aangetast door het fijnstof. Deze afzuigarm heeft een industriële kwaliteit en heeft een uitgestrekte lengte van maar liefst 3 meter. Aan de afzuigarm is een grote afzuigkap met handvat gemonteerd waarmee goed op het werkstuk gericht kan worden. De arm is vrij beweegbaar en kan dankzij de scharnieren in elke gewenste positie gericht worden.

Flexibel beweegbare afzuigarm met kap voor afzuigen fijnstof DF22 stofafscheiderElektrische filterreiniging DF22 mobiele stofafzuigingBronafzuiging Depureco DF22 stofafscheider