Neem contact op

FAQ

Vraag en antwoord op alle vragen over bijvoorbeeld stofklasse, verschillende soorten stof en alle andere vragen die wij gesteld krijgen.

Wat is een stofklasse?

Een stofklasse geeft in percentages de hoeveelheid stof die doorgelaten wordt door het filter heen. Er bestaan 3 soorten stofklasse: Stofklasse L (Laag / LOW) Stofklasse M (Midden / Medium) en stofklasse H (Hoog / High).

Wanneer heb ik stofklasse M nodig en waarom?

Zodra je fijnstoffen gaat zuigen, dan is een filter met stofklasse L niet voldoende. Dit filter is namelijk té grof waardoor stoffen weer uitgestoten worden door de stofzuiger, die vervolgens door de gebruiker wordt ingeademd. Natuurlijk een onwenselijke situatie omdat dit kan leiden tot gezondheidsrisico's. Daarom wordt er in dit soort toepassingen een stofklasse M (medium) geadviseerd. Dit filter is het meest fijne hoofdfilter wat in de markt verkrijgbaar is. Een stofklasse M filter wordt toegepast bij bijvoorbeeld kwartsstof, slijpstof, schuurstof, gipsstof, fijne poeders, etc. Niet alleen het risico op gezondheidsproblemen is relevant, maar natuurlijk ook de levensduur van een dergelijke stofzuiger. Wanneer een stofzuiger met het verkeerde filter is uitgevoerd, dan zal bij het zuigen van fijnstof de stofzuiger worden aangetast waardoor slijtage optreedt. Met name motoren kunnen hier niet goed tegen. Kortom, de duurzaamheid wordt enorm verlengd wanneer het juiste filter wordt toegepast. Stofdeeltjes zijn in dit geval >1 micron.

Wat betekent stofklasse L

Stofklasse L wordt veelal gebruikt in stofzuigers geschikt voor huisstof. De afscheidingsgraad van het filter is >99%

Wat betekent stofklasse M

Stofklasse M wordt toegepast voor Houtstof, betonstof, gipsstof, slijpstof, metaalstof, kwartshoudende stoffen. De afscheidingraad van het filter bedraagt >99.9%

Wat betekent stofklasse H

Stofklasse H is het filter met de hoogste afcheidingsgraad wat tussen de >99.95% en >99.997% . Dit filter wordt toegepast voor het opzuigen van zeer schadelijke stoffen.

Wat is een HEPA Filter

Een HEPA filter, ook wel een veiligheidsfilter genaamd is een extra filter dat boven het hoofdfilter wordt geplaatst en heeft een H kwalificatie.

Wat is houtstof?

Houtstof is stof wat vrijkomt tijden het bewerken van hout, zoals schuren, schaven, boren en zagen. De hoeveelheid fijn stof die vrijkomt bij één van deze bewerkingen is sterk afhankelijk van het type houtsoort wat gebruikt wordt. Bij MDF komt bijvoorbeeld veel meer fijnstof vrij dan mij multiplex. Regelmatige blootstelling aan houtstof brengt gezondheidsrisico's met zich mee wanneer je je hier niet (vakkundig) tegen beschermt. Voornamelijk zachthoutstoffen, waaronder MDF zorgen voor hoge gezondheidsrisico's.

Hoe kies ik de juiste stofzuiger die geschikt is voor houtstof?

Het opzuigen van fijnstof rondom werkplekken of het afzuigen van machinale bewerkingsmachines zijn de meest voor de hand liggende oplossingen. Een bouwstofzuiger is prima geschikt voor het afzuigen van houtstof, afkomstig van handgereedschappen bijvoorbeeld als afzuiging op een afkortzaag. Voor het dagelijks schoon zuigen van machines of werkplekken zoals in timmerwerkplaatsen het verstandiger om te kiezen voor een industriële stofzuiger. Met het afzuigen van bewerkingsmachines zuig je direct bij de bron af en heb je de grootste winst al te pakken. Met een (industriële) stofzuiger die geschikt is voor houtstof kunnen werkplekken bewerkingsmachines goed schoon gezogen worden. Deze machines zijn gemaakt om zuigkracht te behouden en te voldoen aan de gekwalificeerde stofklasse M of H.

Wat is een centraal stofzuigsysteem?

Een centraal stofzuigsysteem bestaat uit een leidingwerk van meerdere stalen buizen die de vervuiling op één plek verzamelt. De buizen zijn aan een muur of plafond bevestigd en lopen naar één punt, waarbij de hoofdbuis naar de stofzuiger gaat. De hoofdbuis kan vervolgens worden voorzien van aftakkingen die voorzien zijn van één of meerdere afzuigpunten. Een dergelijke oplossing overbrugt langere afstanden en kan eventueel door meerdere gebruikers tegelijkertijd worden gebruikt. Elke toepassing kenmerkt zich door zijn eigen zuigkracht, het aantal gebruikers en de wijze van afvoeren.

Wanneer heb ik een centraal stofzuigsysteem nodig?

Een centraal stofzuigsysteem is vaak de volgende logische stap als jouw bedrijf al meerdere industriële stofzuigers heeft gebruikt. Op mobiele stofzuigers heb je namelijk meestal weinig controle, ze gaan sneller stuk bij zwaarder gebruik of worden niet vaak genoeg geleegd waardoor er problemen ontstaan en de onderhoudskosten behoorlijk kunnen oplopen. Een centraal stofzuigsysteem is de logische keuze als je op zoek bent naar een oplossing die: elektrakabels op de grondvoorkomt, mobiele stofzuigers uitfaseert, grotere en zwaardere hoeveelheden vuil verwerkt, het vuil direct in Big Bags of klantspecifieke bakken stort, in staat is om automatisch te ledigen en op afstand bediend kan worden.

Voordelen van centraal stofzuigsysteem

Verbetering luchtkwaliteit van de directe werkomgeving, het gezogen vuil wordt verzameld op 1 plek, ,minder risico’s op ongevallen, werken tot 3-5 gebruikers gelijktijdig, reinigen van moeilijk bereikbare plekken voor mobiele stofzuigers, lagere onderhoudskosten, afvoeren op klant specifieke wijze, personeel gebruikt deze toepassing liever dan mobiele stofzuigers, geschikt voor korte en lange afstanden.

Wat is een voorafscheider?

Afhankelijk van de toepassing, bijvoorbeeld bij het zuigen van veel stof of andere materialen, kan tussen de stofzuiger en het leidingwerk een voorafscheider worden geplaatst. Dit creëert meer opslagcapaciteit, kan op verschillende manieren worden geleegd én ontlast de zuiger omdat er geen of nauwelijks stof of materialen in terechtkomen. De voorafscheider is een soort opslagtank, waarin alles verzameld wordt. Het is gekoppeld aan de motor die voor de zuigkracht zorgt. Een voorafscheider vergroot de totale opslagcapaciteit. Het is ook onmisbaar als je bijvoorbeeld wilt afvoeren in Big Bags of klantspecifieke bakken.

Verschil tussen een waterstofzuiger en bouwstofzuiger

Een waterstofzuiger is geschikt voor het zuigen van (natte) vloeistoffen als droge stoffen. Een bouwstofzuiger is enkel geschikt voor het zuigen van droge stoffen zoals bijvoorbeeld houtstof.

Wat is een waterstofzuiger?

Een waterstofzuiger is een stofzuiger die eigenlijk alleen geschikt is voor het zuigen van water of andere vloeistoffen. Een waterstofzuiger heeft een vlottersysteem die de motoren beschermd tegen vocht en daardoor wordt kortsluiting uitgesloten

Waarvoor gebruik je een bouwstofzuiger?

Een bouwstofzuiger is een goede oplossing vwanneer je regelmatig je werkplaats moet schoonzuigen, het opzuigen van kleinere hoeveelheden fijnstof, of bij het afzuigen van elektrische handgereedschappen. Bouwstofzuigers zijn professioneel en voorzien van kwalitatief betere motoren dan waterstofzuigers.