Neem contact op

Verschil tussen een waterstofzuiger en bouwstofzuiger

Een veel gemaakte denkfout is dat waterstofzuigers vergelijkbaar zijn met bouwstofzuigers, omdat er vaak wordt gezegd dat ze alles kunnen zuigen en daarom ook wel alleszuigers worden genoemd. Een waterstofzuiger is een stofzuiger die eigenlijk alleen geschikt is voor het zuigen van water of andere vloeistoffen. Een waterstofzuiger heeft een vlottersysteem die de motoren beschermd tegen vocht en daardoor wordt kortsluiting uitgesloten. Een bouwstofzuiger heeft dit in principe niet. Vaak worden waterstofzuigers ook geleverd met een stoffilter waardoor ze geschikt zijn om stoffen te zuigen. Dit stoffilter is meestal niet bestand tegen fijnstof en is meer bedoeld om de motor(en) te beschermen wanneer er bijvoorbeeld bladeren opgezogen moeten worden, of bijvoorbeeld scherven glaswerk dat kapot gevallen is. Een waterstofzuiger is bijvoorbeeld prima geschikt om restanten water uit je boot te zuigen, of om het terras schoon te zuigen van bladeren en zand. Een kwalitatief goede nat droog zuiger is al leverbaar van € 350,=. excl. BTW.

Verschil thuisstofzuiger, waterstofzuiger en industriestofzuiger

Waarom kan ik geen fijnstof zuigen met een waterstofzuiger?

Waterstofzuigers zijn meestal compacte toestellen, waardoor deze machines slechts ruimte hebben voor een klein filter. Hoe kleiner het filter, hoe sneller het filter vol zit. Gebruik je de waterstofzuiger als afzuiging tijdens het boren van een aantal gaatjes in bijvoorbeeld hout of gips? Dan zal er niet zo snel wat gebeuren. Ga je een heel huis verbouwen en gebruik je hem overal voor, dan zal het filter van een waterstofzuiger snel dichtslibben en schoongemaakt moeten worden omdat een waterstofzuiger geen filterreiniging heeft. Wordt het filter niet adequaat schoongemaakt, dan brandt de motor door en moet deze vervangen worden.


Waarvoor gebruik je een bouwstofzuiger?

Een bouwstofzuiger is een goede oplossing vwanneer je regelmatig je werkplaats moet schoonzuigen, het opzuigen van kleinere hoeveelheden fijnstof, of bij het afzuigen van elektrische handgereedschappen. Bouwstofzuigers zijn professioneel en voorzien van kwalitatief betere motoren dan waterstofzuigers. Weliswaar hebben bouwstofzuigers óók kleine filters, tegelijkertijd zijn ze meestal voorzien van een (elektrische) filterreiniging.Als de zuigkracht minder wordt, kan je het filter laten reinigen door een knop in te drukken. Ook bestaan er bouwstofzuigers die zelf het filter automatisch reinigen, zodat je altijd door kan gaan met je werkzaamheden. Een kwalitatief goede bouwstofzuiger met TNO certificaat is al leverbaar vanaf € 750,= excl. BTW en voldoe je in de meeste gevallen aan de gestelde richtlijnen. Ook bestaan er industriële stofzuigers welke beter bestand zijn tegen (veel) fijnstof.


Persoonlijk advies bij het kiezen van een waterstofzuiger of bouwstofzuiger

Er is een overvloed aan keuze op het gebied van waterstofzuigers en bouwstofzuigers en zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Maar welke is stofzuiger is goed voor jouw klus? Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.


Meer weten over onze producten?

Bekijk dan ons complete leveringsprogramma. Dit programma varieert van mobiele industriestofzuigers (Depureco Minibull 2) tot centraal stofzuigsystemen, en van industriële afzuiging tot voorafscheiders.