Neem contact op

Uitleg stofklassen van stofzuiger filters

In deze blog leggen we alles uit over filters die in bouwstofzuigers en industriële stofzuigers worden toegepast. Zo leggen wij bijvoorbeeld precies uit welke stofklassen er bestaan en wanneer welke toegepast wordt.


Stofklasse L, M en H

Op het gebied van professionele stofzuigers zoals bouwstofzuigers en industrie stofzuigers, bestaan 3 verschillende stofklassen, waarbij een hoofdfilter een stofklasse L of M toegewezen krijgt. Een veiligheidsfilter, HEPA genaamd, is een extra filter dat boven het hoofdfilter wordt geplaatst en heeft een H kwalificatie.

Stofklasse Afscheidingsgraad filter Type stof
Stofklasse L >99% Huisstof, normaal
Stofklasse M >99.9% Houtstof, betonstof, gipsstof, slijpstof, metaalstof, kwartshoudende stoffen
Stofklasse H13 >99.95% Schadelijke stoffen
Stofklasse H14 >99.997% Schadelijke stoffen

Welke stofklasse heb ik nodig voor mijn werkzaamheden?

Hoofdfilter stofklasse L

In veel gevallen volstaat een stofzuiger met stofklasse L (low). Dit houdt in dat de stofbelasting gering of normaal is, en betreft het hier geen (schadelijk) fijnstof. Denk hierbij aan algemeen voorkomend stof binnen productieruimtes en werkplaatsen. Ook grovere materialen zoals houtkrullen, spaanders of zand kunnen met dit filter probleemloos worden opgezogen. Stofdeeltjes zijn in dit geval >3 micron.


Wanneer heb ik stofklasse M nodig en waarom?

Hoofdfilter stofklasse M

Zodra je fijnstoffen gaat zuigen, dan is een filter met stofklasse L niet voldoende. Dit filter is namelijk té grof waardoor stoffen weer uitgestoten worden door de stofzuiger, die vervolgens door de gebruiker wordt ingeademd. Natuurlijk een onwenselijke situatie omdat dit kan leiden tot gezondheidsrisico's. Daarom wordt er in dit soort toepassingen een stofklasse M (medium) geadviseerd. Dit filter is het meest fijne hoofdfilter wat in de markt verkrijgbaar is. Een stofklasse M filter wordt toegepast bij bijvoorbeeld kwartsstof, slijpstof, schuurstof, gipsstof, fijne poeders, etc. 

Niet alleen het risico op gezondheidsproblemen is relevant, maar natuurlijk ook de levensduur van een dergelijke stofzuiger. Wanneer een stofzuiger met het verkeerde filter is uitgevoerd, dan zal bij het zuigen van fijnstof de stofzuiger worden aangetast waardoor slijtage optreedt. Met name motoren kunnen hier niet goed tegen. Kortom, de duurzaamheid wordt enorm verlengd wanneer het juiste filter wordt toegepast. Stofdeeltjes zijn in dit geval >1 micron.


Waarom heb ik een HEPA absolute filter nodig?

HEPA H14 filter t.b.v. schadelijke stoffen

Een HEPA filter is een extra filter. Dit filter wordt toegepast bij zéér fijn stof of bij schadelijke fijnstoffen zoals asbesthoudende stoffen of betonstof (kwartsstof). Deze (schadelijke) fijnstoffen zijn zo fijn, dat een stofklasse M filter dit niet optimaal kan filteren waardoor dit fijnstof normaal gesproken weer worden uitgestoten door de stofzuiger met mogelijk onwenselijke situaties tot gevolg. Om dit te voorkomen wordt het HEPA veiligheidsfilter toegepast. Ook wordt een HEPA filter toegevoegd wanneer er simpelweg geen uitstoot mag plaatsvinden. Denk hierbij aan de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie waar veelal gebruikt wordt gemaakt van cleanrooms. In cleanrooms gelden vaak nog strengere richtlijnen. Hier wordt dan vaak gebruik gemaakt van ULPA filters die een nog hogere filtratiegraad heeft dan een HEPA filter. Stofdeeltjes zijn in dit geval <1 micron.


Ik heb een HEPA filter nodig, en nu?

HEPA filters zijn over het algemeen dure filters, zeker bij industriële stofzuigers omdat ze een veel grotere oppervlakte hebben en meestal de hoogste kwalificatie (H14) hebben. Omdat het dure filters zijn, is het belangrijk dat ze zo lang mogelijk mee gaan. Daarom adviseren wij Duso Nederland te allen tijde te kiezen voor een stofklasse M hoofdfilter, in combinatie met dit HEPA filter.


Wat is het verschil tussen een HEPA H13 en H14 filter?

Een HEPA filter is leverbaar in verschillende kwalificaties. Tegenwoordig komen eigenlijk alleen H13 en H14 nog voor. Wanneer je een kwalitatief goede stofzuiger aanschaft, dan heeft het HEPA filter altijd een H14 kwalificatie omdat deze de hoogste filtratiegraad biedt. 

Stofklasse H13 >99.95% Schadelijke stoffen
Stofklasse H14 >99.997% Schadelijke stoffen

Meer informatie of advies nodig?

Duso Nederland levert kwalitatief hoogwaardige professionele stofzuigers tegen concurrerende prijzen. Met onze expertise zijn wij in staat om jou goed te adviseren wat voor jouw situatie benodigd is. Bekijk alvast ons complete leveringsprogramma. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen en staat er een specialist ter beschikking die jou kan adviseren.