Neem contact op

Nieuw! ATEX stofzuiger met koolborstelloze motor 230 Volt

Een compacte en professionele ATEX stofzuiger met een koolborstelloze motor van 1.100 Watt. Een makkelijk mee te nemen ATEX stofzuiger werkend op 230 Volt en gecertificeerd voor een ATEX zone 22 omgeving en ontwikkeld volgens de ATEX richtlijn 114. De W2 BL is geschikt voor het zuigen van brand- en explosiegevaarlijke  fijnstoffen, poeders, melen, koffie, etc. Het duurzame filter heeft een stofklasse M kwalificatie. De opslagcapaciteit van de stalen container is 40 liter en kan desgewenst voorzien worden van wegwerpzakken. Klik hier voor meer informatie over deze koolborstelloze ATEX stofzuiger.


Wat is een ATEX stofzuiger?

Een ATEX, of ook wel veiligheidszuiger genoemd, zijn door een onafhankelijk instituut goedgekeurde stofzuigers. Deze zijn geschikt om brand- of explosiegevaarlijke stoffen of andere materialen op te zuigen zodat deze op een veilige en verantwoorde manier afgevoerd kunnen worden. Een ATEX stofzuiger is ten eerste volledig antistatisch uitgevoerd, waarbij ook het filter(pakket) antistatisch is. De motor mag niet voor vonkvorming kunnen zorgen, wat bijvoorbeeld bij een by-pass (230 Volt) motor wel het geval is. Vaak wordt bij een ATEX stofzuiger een zogenaamde turbine motor gebruikt. Daarnaast is het erg belangrijk dat alle accessoires ook antistatisch zijn uitgevoerd, waaronder de zuigslang. In de meeste gevallen volstaat een antistatische zuigslang, echter bestaan er ook ATEX gecertificeerde zuigslangen die met een certificaat worden geleverd. Het is dus belangrijk dat je vooraf weet of je daadwerkelijk een ATEX stofzuiger nodig hebt.


Wanneer heb ik een ATEX stofzuiger nodig?

Wanneer er gewerkt wordt in een ATEX gezoneerde omgeving, dient aanwezige apparatuur hieraan te voldoen, waaronder ook stofzuigers. Zo zijn er omgevingen waar een verhoogd risico van brand- of explosiegevaar aanwezig is. Het explosierisico wordt vastgesteld op basis van een risico inventarisatie en evaluatie. Op basis hiervan wordt gecertificeerde apparatuur volgens de ATEX 114 richlijn onderverdeeld in categorieën, oftewel zones. Afhankelijk van de zone, dient de ATEX stofzuiger hiervoor goedgekeurd te zijn. Het is dus belangrijk om te weten in welke ATEX zone je de stofzuiger gaat inzetten. Bekijk ook ons complete programma ATEX stofzuigers.


Welke ATEX stofzuiger heb ik nodig?

ATEX veiligheidszuigers zijn specifieke stofzuigers die duurder in aanschaf zijn dan 'standaard' industrie stofzuigers. Dit komt door de certificering en duurdere onderdelen die toegepast worden. Het is dan ook belangrijk om te weten of je daadwerkelijk een ATEX stofzuiger nodig hebt. Bij Duso Nederland is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een industriële stofzuiger volledig antistatisch uit te voeren, zonder dat een ATEX certificaat heeft.


Compleet assortiment industriezuigers

Bekijk ook ons complete leveringsprogramma. Een zeer variërend aanbod van waterstofzuigersbouwstofzuigers, industriezuigersbronafzuiging en centrale stofzuigsystemen.